Guide

Sådan laver du en tilbygning til en murermestervilla

Mangler du plads i din murermestervilla, kan det være en fin løsning at bygge en tilbygning. Men hvordan laver man en vellykket tilbygning til en klassisk dansk murermestervilla, som på mange måder er født perfekt? Arkitekt Morten Dalsgaard fra M4 Arkitekter giver her sine bedste råd til hustypen.

Gedigen, klassisk og for mange indbegrebet af et rigtigt hus. Murermestervillaen er forståeligt nok en af de mest elskede hustyper i Danmark.

Men når et ungt par flytter ind og barn nummer to og måske tre kommer til verden, møder huset sine begrænsninger. For boligen er trods sine to etager og høje kælder ofte lidt for lille til den moderne families behov, og der er sjældent værelser nok til alle. Og så kan der blive brug for ekstra kvadratmeter.

Men hvordan bygger man til et 100 år gammelt hus?

Tjek om dit hus er bevaringsværdigt

Netop fordi det er et ældre hus, skal man ifølge arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 Arkitekter som det første tjekke, om huset er bevaringsværdigt. Er det det, kan det få afgørende indflydelse på hvad du må lave – og i værste fald også, om du overhovedet må opføre en tilbygning.

- Hører dit hus til i kategori 1-3, som de kalder det i Kulturarvsstyrelsen (se mere på: kulturarv.dk) har kommunen helt sikkert en holdning til, hvordan tilbygningen må se ud. Jeg har lige haft et projekt i en kommune, hvor vinduerne og alle de arkitektoniske detaljer skulle følge husets, siger han.

Kender du hustypen?

Får du tilladelse til at lave en tilbygning, er næste skridt ifølge arkitekten at sætte sig ind i, hvad murermestervillaen egentlig er for en hustype. Hvordan byggede man dengang? Hvorfor byggede man, som man gjorde, og hvilke materialer brugte man?

- Man kan godt se på en tilbygning, om folk har sat sig ind i hustypen. Hvis du ikke ved, hvordan en murermestervilla ser ud eller kender historien, kan du ikke lave en god tilbygning dertil – lige meget om den forsøger at videreføre husets stil eller er en moderne kontrast, siger Morten Dalsgaard og anbefaler derfor også, at man får hjælp af en arkitekt.

Den sikre vej

Hvis du må bygge, som du vil, er én af de første, men også afgørende beslutninger, om du vil bygge i samme stil som hovedhuset eller lave et mere moderne modspil.

Ifølge Morten Dalsgaard er det mest sikre valg at fortsætte husets arkitektur. Men det bliver det ikke nødvendigvis let af.

- Murermestervillaen har en meget færdig form med mange fine detaljer. Derfor kan man ikke bare lige forlænge den, på samme måde, som man kan med et mere simpelt typehus fra 1960’erne eller 1970’erne.

Og netop detaljerne er afgørende, hvis man skal have held med denne type tilbygning.

- Man skal ikke springe over, hvor gærdet er lavest. Man skal gøre det hundrede procent og få alle detaljerne med og være klar over, hvad man gør fra tagudhæng til sokler. For ellers bliver det hverken fugl eller fisk, og så mislykkes det.

- Det kan dog være dyrt, da en murermestervilla har så mange fine håndværkerdetaljer. Og det går ikke at vælge billige, polske teglsten. De skal være i god kvalitet og danske, siger Morten Dalsgaard.

”Der vil altid være nogle, der synes, det ser ud ad helvede til”

For nogle år siden hjalp Morten Dalsgaard en familie med at "redde" deres murermestervilla, der var tilbygget tilbage i 70’erne. Den var nemlig hverken en tro kopi eller et vellykket moderne modspil. 

- Den lagde sig for meget op ad murermestervillaen med samme type sten, men uden at der var brugt tid på at matche detaljerne. Det var derfor en mystisk hybrid, der prøvede at ligne, men ikke gjorde det helhjertet. Det betød, at karakteren fra begge huse forsvandt, fortæller Morten Dalsgaard.

I stedet for at føre alle detaljer tilbage, valgte han at gå i den modsatte retning.

- Jeg gjorde tilbygningen til en kontrast ved blandt andet at pudse den sort modsat husets røde mursten. På den måde kan man tydeligt se, at det er en tilbygning, og at den er kommet til senere. Både i materialevalg og i byggeteknik. Det kan være med til at understrege den originale arkitektur, fortæller Morten Dalsgaard, der herudover førte murermestervillaen tilbage til sit oprindelige udseende ved at udskifte skiffertaget fra 70’erne med et tegltag.

At vælge den mere frie form, er dog heller ikke gør det selv-arbejde eller noget, man bare lige gør. Man skal tænke sig om og stadig forholde sig til husets arkitektur og historie. Desuden skal man være klar på kommentarer fra forbipasserende på villavejen og familien, der kommer på besøg.

- Der vil altid være nogle, der synes, at det ser ud ad helvede til.

- Hver gang man laver en tilbygning, der ikke er en videreførelse af husets stil, sorterer man nogle fra. Så kan det godt være, at arkitekten og boligejeren kan blive enige om, at det bare er den fedeste tilbygning nogensinde, og kan fortælle verdens bedste historier om, hvorfor den ser sådan ud. Tilbygningen vil altid skille vandene, også blandt fagfolk, siger Morten Dalsgaard.

Skab kontakt til haven

De frie tøjler i forhold til tilbygningens form skal du dog huske at udnytte.

- Murermestervillaen er ofte født med kælder og en høj stue samt fine sprossede vinduer. En kontrastfyldt tilbygning er derfor en god mulighed for, at man kan komme i bedre kontakt med haven med store glaspartier og et lavere placeret gulvniveau, siger Morten Dalsgaard.