Guide
Guide
Sådan finder du den rette arkitekt
Store byggeprojekter kræver mange beslutninger. En af de første, men måske også vigtigste, er valget af rådgiver. Men hvordan finder man den rigtige arkitekt til projektet? Hvad skal man lægge vægt på, og hvor leder man? Læs med her og bliv klar til den første kontakt med arkitekten.
Af: Pernille Hjorth
Foto: Andreas Mikkel Hansen
Publiceret:
Beslutningen er truffet. Banken har sagt god for den økonomiske ramme og byggedrømmene buldrer allerede derudaf. Det samme gør alle spørgsmålene. For hvem skal hjælpe med at få drømmene omsat til noget bygbart?
At finde den rigtige arkitekt til opgaven er afgørende for om du får succes med dit byggeprojekt, og for at du kan føle dig tryg og i gode hænder undervejs i processen. Da arkitekttitlen ikke er en beskyttet titel, skal du se dig godt for inden du vælger. Det er vigtigt, at vedkommende har erfaringen og de faglige kompetencer der kræves, for at kunne gennemføre en byggesag fra start til slut.
De fire vigtigste kriterier for valg af arkitekt er:
- Arkitektens uvildighed
Arkitekten skal være uvildig dvs. uafhængig, og må ikke have andre økonomiske interesser i dit byggeprojekt udover sit eget honorar. - Arkitektens ansvarsforsikring
Som boligejer er du ansvarlig for kvaliteten og lovligheden i dit byggeri. Du skal derfor selv betale for de byggeskader, der opstår i forbindelse med dit byggeprojekt - med mindre du har fået hjælp fra en arkitekt. Har du det, kan du gøre ham ansvarlig, og har han en professionel ansvarsforsikring, dækker den din udgifter. - Arkitektens uddannelse
Fagligheden skal være i orden og derfor skal du sikre dig, at arkitekten har en anerkendt uddannelse fx som bygningsarkitekt eller noget tilsvarende. - Arkitektens erfaring
Byggeri er en kompliceret størrelse, og det kræver derfor masser af erfaring at kunne håndtere en fuld byggesag fra skitse til færdigt projekt. Da boliger samtidig er en helt særlig disciplin inden for arkitektfaget, er det en fordel, hvis arkitekten udover den generelle erfaring også har dokumenteret erfaring med boligopgaver.
Medlemmer af Danske BoligArkitekter
Vælger du en arkitekt fra Danske BoligArkitekter behøver du ikke bekymre dig om ovenstående, da de fire kriterier er en del af vilkårene for optagelse i ordningen. Har du derimod kig på andre arkitekter, kan du med fordel bruge ovenstående som tjekliste. Husk at spørge grundigt ind til ansvarsforsikringen, da der kan være stor forskel på dækningen fx om den også dækker efter arkitekten har lukket sin virksomhed.
Sådan zoomer du ind på den rigtige arkitekt
Der er flere måder at indkredse arkitekten på. Du kan fx tage udgangspunkt i følgende:
Geografien
Selvom mange arkitekter gerne tager bilen gennem landet for en opgave, så er den lange kørsel noget, som du selvfølgelig kommer til at betale for. Den ekstraudgift skal du tage med i dine overvejelser, før du tager kontakt til en arkitekt på den anden side af Storebælt. Derudover har en lokal arkitekt ofte en værdifuld viden om forholdene i kommunens byggesagsafdeling, og ofte også et veludviklet netværk, som du kan drage nytte af senere i processen.
Sådan gør du
- Brug vores kort til at identificere arkitekter i dit nærområde.
Flere af arkitekterne arbejder dog i hele landet.
Projekt- eller hustype
Nogle arkitekter har særlige erfaringer med typehuse fra 1960'erne, andre er eksperter i passivhuse eller lækre sommerhuse i træ. Det er vigtigt at du vælger den arkitekt, der bedst matcher dit projekt og som allerede har stor erfaring med enten projekttypen eller hustypen.
Sådan gør du
- Du kan kigge på arkitekter der har erfaring fra opgaver med din boligtype.
- Du kan udforske arkitekter, der har erfaring med den type opgave du står overfor.
- Du kan udforske projekter lavet af arkitekterne og bruge vores filtre til at afgrænse din søgning.
Smag og stil
Selvom arkitekter sagtens kan se ud over deres egen still, er det en stor fordel i jeres samarbejde og gensidige forståelse, at I kan lide de samme ting. Arkitekten skal skabe dit kommende hjem, så hvad er mere nærliggende end at dykke ned i arkitektens referencer og finde den stil og den stemning, som du bedst kan se dig selv i.
Sådan gør du
- Dyk ned i hundredevis af billedserier, temaer, guides, tips og råd og artikler her på sitet, og bliv inspireret af de forskellige arkitekters stil og løsninger.
- Tjek vores profil på dit foretukne sociale medie. Alle billeder leder dig direkte videre til enten arkitektens profil eller et projekt, hvorfra de kan kontaktes.
Referencer fra tidligere kunder
Den bedste måde at finde en arkitekt på, er via anbefalinger fra andre. Og det skal selvfølgelig helst være anbefalinger fra folk man kender og stoler på. Det er dog ikke altid, at dette kan lade sig gøre, og så må man gå en anden vej. Du kan fx opsøge artikler og boligreportager på nettet, hvor andre boligejere deler ud af deres personlige byggehistorier og erfaringer med arkitekter.
Sådan gør du
Her på sitet har vi en stor samling boligreportager, hvor boligejere fortæller om deres byggeprojekter og hvad det har givet dem, at samarbejde med en arkitekt.
Du kan også finde referencer fra arkitekternes tidligere kunder på deres profiler.
Arkitektrådgivning er en tillidssag
At bygge nyt, til eller om tager lang tid og kræver tæt dialog, tillid og samarbejde mellem dig og arkitekten. Det er derfor vigtigt, at I har en god kemi og en fælles forståelse af opgaven. Inden du lægger dig fast på en bestemt arkitekt og inviterer ham til det første idémøde, kan det være en god idé at tage en uformel telefonsnak med to til tre af de arkitekter, du har kig på.
Se relateret indhold
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.