Tips og råd

Arkitektens råd til at spare på energien

Har energipriserne fået dig til at kigge på din bolig med nye øjne? Vi har talt med arkitekt Rikke Bjerregaard, så du kan få nogle konkrete råd til, hvordan du kan optimere din bolig og spare på energien.

For arkitekt Rikke Bjerregaard er det ren logik at man skal kigge på sin boligs energiforbrug, når man bygger nyt eller renoverer. Det er både godt for pengepungen og klimaet at spare på energien, og så er det en stor bonus, at indeklimaet bliver bedre. Og der er flere ting du kan gøre, både på den korte og på den lange bane, uanset hvilken boligtype, du bor i.

6 råd til at spare på energien

  1. Undgå træk
  2. Brug solens varme
  3. Husk ventilationen
  4. Kend din boligs udfordringer
  5. Spørg din arkitekt 
  6. Brug passivhuset som rettesnor

1. Undgå træk

Der er rigtig mange, der oplever, at det trækker i deres bolig. Kroppen reagerer på omgivelserne, og hvis der opleves træk, føles rummet koldere – så simpelt er det. Træk påvirker energiforbruget negativt, men det påvirker også opholdsmulighederne og din boligs komfort.

Hvis der ikke er træk, men en konstant og stabil rumtemperatur, kan man ofte sænke temperaturen, uden at det opleves som meget koldt. Samtidig får du mulighed for at udnytte dine kvadratmeter og gulvarealet bedre. Der er simpelthen ikke områder, du holder dig fra, fordi de er kolde. Løsningerne kan være simple. Tjek fuger og tætningslister, og se, om de holder tæt. Alternativt kan det være, at du skal tage et nærmere kig på din isolering. Undersøg om den skal udskiftes, eller om der skal tilføjes mere. 

2. Brug solens varme

Det er altid en god ide at udnytte solens energi. Særligt vinduer har stor betydning for boligens energibehov. Hvis man udskifter vinduer med træk og kuldenedfald til nye vinduer med varmetilskud eller passiv solvarme, vil rummene føles større, alene fordi arealerne foran vinduerne bliver rare at opholde sig i. 

I huse, både ved renovering eller nybyg, kan solens energi udnyttes som varmekilde, hvor gode vinduer bliver som radiatorer der tilføjer varme. Dertil kan solceller tilføre strøm, og solpaneler kan hjælpe med det varme vand. Der er næsten altid noget at hente på både energiregnskabet og indeklimaet ved at tænker, at solen skal udnyttes.

3. Husk ventilationen

Det er vigtigt at huske ventilation af din bolig, enten den naturlige eller mekaniske. Det virker måske modstridende, men det hjælper faktisk på opvarmningen af din bolig, hvis du sørger for at lufte ud. Hvis du ikke lufter ud, eller har ordentlig ventilation i din bolig, vil luften blive fugtig, og fugtig luft kræver mere energi at opvarme end tør luft. Samtidig sikrer du et sundere indeklima. I den forbindelse er det selvfølgelig også relevant at kigge på om en opdatering af din boligs varmesystem kan give besparelser, fx ved udskiftning af oliefyr og elvarme til varmepumper.

4. Kend din boligs udfordringer

Bygninger fra forskellige tidsperioder har sine typiske elementer, hvor energiforbedrende tiltag virkelig batter. For nyere bygninger, der er opført efter 1960 ca., kan det være udskiftning til lavenergiruder og større ruder – altså mere glas – så du kan udnytte den passive solvarme. Det kan også være relevant at opfylde krybekældre og efterisolere lofterne. 
Hvis du har en mørk fordelingsgang, kan du kigge på at tilføjelse et ovenlys. Dermed vil det mørke areal, hvor du typisk vil have kunstigt lys til at brænde i dagtimerne, nu blive lyst op af naturligt lys, og samtidig gavne af et varmetilskud fra vinduerne. 

I ældre ejendomme kan du ofte få et lavere energiforbrug ved at efterisolere ydervæggene. Udvendigt, hvis det arkitektonisk og bevaringsværdigt er muligt, eller indvendigt ved hulmursisolering. Det giver en stor gevinst for energiforbruget og dermed komforten. Derudover er det en god ide at se nærmere på lavenergiruder, isolering af taget, opdatering af installationer samt efterisolering af rør. Det er disse tiltag; at gøre bygninger mere tætte, der virker hurtigst, billigst og mest effektivt på 
 

5. Spørg din arkitekt

Det er en god ide at tage din arkitekt med på råd, så du får den bedste løsning, der passer til din bolig og dine behov. På den måde er I sikret en god energioptimering der passer til lige netop jeres bygning, og hvor indeklimaet, komforten forbedres, uden at det er på bekostning af arkitekturen og de smukke delelementer. 

Arkitekt Rikke Bjerregaard starter altid med at kortlægge boligejerens behov og anvendelsen af boligen. En god snak om udfordringer og muligheder vil sikre projektet de rigtige løsninger - og ofte skal der ikke så meget til, for at kunne opnå energioptimeringer.

6. Brug passivhuset som rettesnor

Nye boliger bør altid designes som lavenergi, hvor der er fokus på bæredygtige materialer. Denne type boliger har nemlig et super godt indeklima, og det er win-win, da man også har mere lyst til at opholde sig i en bolig, der er dejlig varm, tør og uden træk. Og så gør det bestemt heller ikke noget, at varmeregningen er meget lille. DGNB-standarten eller passivhusets tommelfingerregler kan være gode rettesnore for projekter ved både renovering og nybyg.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.