Billedserie

9 emhætter, der faktisk er pæne

Emhætter er kendte for at værre grimme og klodsede, og de pynter sjældent i dit hjem. Hvis du vælger at få en arkitekt til at tegne dit køkken, så undgår du standardløsninger med klodsede emhætter. I stedet kan du nyde et gennemført flot køkken - uden mados. I denne artikel viser vi dig 9 arkitekttegnede køkkener med flotte emhætteløsninger.

1. Gemt i bordpladen

Denne herskabslejlighed er blevet bygget om med stor opfindsomhed og en mere nutidig planløsning, som har givet plads til en drøm af et køkken. For at bevare det frie udsyn i rummet har arkitekt Julie Trier Brøgger valgt en enhætte, som kører op af bordpladen. Bordemhætten er derfor kun synlig, når den er i brug.

2. Beklædt med træ

Emhætter er ofte rå og industrielle i metal og med masser af knapper og elektronik. Men ved at beklæde emhætten med træ, kan den pludselig få et mere venligt og organisk udtryk - og faktisk blive helt pæn og dekorativ. Det har arkitekt Søren Sarup fra Puras Arkitekter valgt at gøre i sit sommerhus. Træet er i eg, så det passer med hans resterende egetræsmøbler.

3. Magisk mellemrum

Emhætten her i sommerhuset af arkitekt Karina Søgaard er placeret strategisk klogt i mellemrummet mellem de fremtrædende bogreoler. Samtidig er emhætten pakket ind i en kasse i samme hvide farve som væggen, ligesom den har samme dybde som reolerne. På den måde ligner det næsten, at det er reolerne, der er bygget ind i væggen frem for emhætten, der stikker ud.

4. Bevar dit gode udsyn

Undgå en emhætte, der fylder og spærer for udsynet ved at bygge den op i loftet. Det har arkitekt Jan Christoffersen gjort i dette ombyggede typehus. Og selvom der umiddelbart er mange meter til loftet, skal man ikke være nervøs for sugeevnen. Det virker.

5. Langt rør uden hemmeligheder

Skal din emhætte som her placeres ud mod vinduet, er det svært at gemme den i et køkkenskab. Omvendt må den helst heller ikke fylde for meget, så den spærrer for alt dagslyset. Her kan en rund model som her i 60'er-huset ombygget af arkitekt Allan Lorenzen være smart, idet den ikke virker hel så voldsom som en firkantet, ligesom de afrundede hjørner fylder mindre. Den hvide farve betyder desuden, at mere dagslys slipper ind.

6. Minimalistisk skulptur

Lad din emhætte bidrage til æstetikken i dit køkken ved at lave den til en smuk skulptur. Det har arkitekt Allan Lorenzen gjort i dette hus, da det skulle ombygges. Emhætten har han sat ind i en specialdesignet hvid kasse på flere meter, der har de samme lodrette linjer, der hersker i resten af hjemmet.

7. Gemt køkkenskabet

Har du køkkenskabe, er det en oplagt mulighed for at gøre emhætten diskret. I det snedkerlavede køkken her af arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg er emhætten bygget ind i hylden over komfuret med en plade for, så man faktisk ikke kan se den. Som en fin detalje er forkanten fortsat hen over pladen.

8. Hjørne i natursten

Blide, cremede nuancer og raffinerede naturmaterialer er opskriften på dette køkken, der har fået en markant emhætte i samme materiale som bordpladen. Emhætten er specialbygget af travertinplader, der danner en fin kogezone i hjørnet.   

9. Stor i stål

Glem alt om at forsøge at gøre emhætten diskret og skru i stedet op for størrelse, så den bliver et statment. Det har boligejeren i dette hus af arkitekt Rasmus Skaarup gjort med sin emhætte i stål. Han har selv tegnet den og siden fået en smed til at bygge den.