Boligreportage

Sommerhus med udsigt direkte fra kanten af badekarret

Det var en mangeårig drøm, der blev til virkelighed, da Sune Dupont fik fat i en sommerhusgrund lige ud til Roskilde Fjord. Men først da han ringede til arkitekt Rasmus Skaarup gik udsigtskabalen op. I dag kan han og familien derfor nyde det blå fjordvand fra de helt rigtig rum.

Både sommer og vinter holder boligejer Sune Dupont af at ligge med sæbeskum op til ørerne i badekarret i sit nye sommerhus og kigge ud. Ud på den blå himmel, de grønne buske og ned ad skråningen ud på Roskilde Fjord, mens tankerne flyver lige så vidt omkring.

- Det er simpelthen så afslappende at ligge her. Især om vinteren, når badekarret er fyldt med varmt vand og det er iskoldt udenfor, fortæller Sune Dupont.

Netop udsigt direkte fra badekarret var et stort ønske, da han skulle beslutte sig for, hvem der skulle tegne hans sommerhus. For udsigten skulle komme til sin ret og virkelig udnyttes på den grund, han havde drømt om at få fingre i så længe.

Sune Dupont kender nemlig kigget ned til fjorden bedre end de fleste, idet hans forældre i mange år har haft sommerhus i området – bare 10 rækker længere bagud. Efter at have kastet lange blikke mod det blå vand i mange år, var han begyndt at fantasere om en dag selv at købe en af de forreste grunde, så udsigten uforstyrret kunne blive hans.

Han holdt derfor længe øje med, om der mon kom et til salg-skilt i vejkanten, men som populært sommerhusområde var det yderst sjældent, at nogen havde lyst til at sælge. Så da chancen en dag endelig opstod, slog han til.

FAKTA OM SOMMERHUSET

Boligen tilhører: Sune Dupont, der er maler, og hans søn Elliot.

Størrelse:
181 m² bolig, 120 m² terrasse + 9 m² skur og dobbelt carport. Grunden er 1930 m² stor.

Materialer indvendigt: Gulvene er fra Garant Gulve, keramiske på begge badeværelser, fliser fra butikken Alice i Herlev, køkken fra JKE Design, armaturer fra Grohe, badekar og håndvask på det ene badeværelse fra Duravit, granitvask på det andet badeværelse og møbel under i træ fra Dansani.

Materialer udvendigt:
Facade af sorte sinusplader og olieret lærketræ. På taget er der tagpap, vinduerne er af træalu, mens terrassen er lavet af Jatoba-træ.

Proces:
Arkitekt Rasmus Skaarup er kommet med ide, har tegnet skitsetegninger og lavet myndighedsprojekt samt hovedprojekt. Sune Dupont har tegnet med undervejs og er kommet med ideer. Herefter har et entreprenørfirma opført råhuset, hvorefter Sune Dupont selv har isoleret, beklædt og apteret huset samt andet grovarbejde. Installationer er lavet med hjælp fra fagfolk.

Pris: Skulle huset bygges i dag, ville det koste 2,8 – 3,1 millioner kr.

Arkitektens pris: Uden selvbyg og derfor opsyn på byggepladsen og kontakt til entreprenører ville arkitekt Rasmus Skaarups hjælp koste 280.000 kr. Med selvbyg i dette eksempel har hans rådgivning kostet omkring 150.000 kr.

Arkitektens tips til at bygge billigt

- Byg kompakt og ikke i for mange retninger. En simpel form er billigere at opføre end en med mange knæk og materialeskift.

- Fortsæt taget som her, hvor det fortsætter hen over carporten. Når man gør det, i stedet for at lægge tag på en adskilt carport, sparer man penge.

- Vælg et enkelfaldstag som på huset her, der kun skråner én vej. På den måde skal du kun have én tagrende og kun én kloaknedføring. Det sparer dig penge.

Arkitekten fik udsigtskabalen til at gå op

Sommerhuset ville Sune Dupont selv bygge. For som malermester og 20 år i byggebranchen har han stor erfaring og indsigt i husbyggeri. Men inden han kunne grave ud og gå i gang, manglede han nogle tegninger og en klar plan for huset og kontaktede derfor en række typehusfirmaer for at høre, hvad de kunne tilbyde.

- Men her endte jeg med at have et bryggers ud mod vandet, fordi man kun kan rykke meget lidt på deres faste koncepter. Og det var jo spild af god udsigt, siger Sune Dupont.

At tegne en bolig, der kan få det maksimale ud af grunden og dens muligheder er til gengæld netop det, arkitekter kan. Og da Sune Dupont havde læst en artikel, hvor arkitekt Rasmus Skaarup fra 2R Arkitekter og medlem af Danske BoligArkitekter endda kunne tegne et hus, der ikke kostede meget mere end, hvad typehusene tog for deres, gav han arkitekten et kald.

Rasmus Skaarup tog udfordringen op, der udover en forholdsvis lav pris og udsigt fra de rigtige rum – blandt andet badekarret -  også stillede krav om plads til to familier og et bordtennisbord, ligesom det skulle være let at bygge for Sune Dupont og derfor have en forholdsvis enkelkonstruktion.

For at maksimere udnyttelsen af udsigten trak Rasmus Skaarup sommerhuset så langt han kunne. Men med en grund på 30 meter i bredden og krav om fem meter til skel i sommerhusområder kunne huset ikke blive mere en 20 meter langt.

Den 20 meter lange facade mod vandet åbnede han fuldstændig med store glaspartier, ligesom han har ladet taget skråne lidt, så loftshøjden såvel som udsynet vokser mod fjorden, mens det falder ud mod vejen. Idéer, der ikke blot gør det flot at kigge ud, men bestemt også ind i sommerhuset.

- Når det er mørkt og lysene inden for er tændt, åbner huset sig som et dukkehus, hvor alle rum er åbne ud mod vandet. Det giver en helt fantastisk rummelighed, og er noget af det, der gør huset til noget særligt, fortæller Rasmus Skaarup.

Rummene er det lykkes at placere, så der er udsigt fra både to soveværelser, fællesrummene med stue, køkken og bordtennisrummet samt det største af sommerhusets to badeværelser, hvor badekarret er placeret. Ligesom huset i princippet kan deles på midten og have en familie boende i hver halvdel.

Sune Dupont har selv været med til at lægge stregerne til sit nye sommerhus. Skitsetegningerne er derfor røget en del frem og tilbage mellem ham og arkitekt Rasmus Skaarup.

Trods masser af egne ideer og byggeviden, har Sune Dupont dog være glad for at have nogle erfarne arkitekthænder ind over.

- Rasmus Skaarup har virkelig været god til at få planløsningen til at gå op, så rummene hverken er for store eller for små. Ligesom han har haft blik for, hvilken vej den bedste udsigt er. Det er jo nemt at sige, at det skal bare vende ud mod vandet, men der er også en anden god udsigt lidt mere skråt, hvor man kan se mod Roskilde by. Den så han og orienterede terrassen i mod, fortæller Sune Dupont.

Boligejerens bedste byggetips

- Byg stort, de sidste kvadratmeter er billige og nyttige.

- Tænk praktik før æstetik. Det må gerne se pænt ud, men du skal først og fremmest bo i din bolig, så den skal fungere.

- Få bedre udsigt og udsyn, ved at undgå en stor emhætte eller lampe over kogeøen. Jeg har selv valgt at placere køkkenøen langs væggen, så emhætte ikke er i vejen, mens lamperne er spots i loftet.

- Overvej nøje husets placering på grunden i forhold til afstand til vej, indkig og udsigt samt højde på grunden. Ligesom det er vigtigt at forholde sig til en mulig højere vandstand og regnvand på grunden.

- Få faghjælp Udfør gerne grovarbejdet selv, men benyt erfaren faghjælp til svære installationer samt til at rådføre om vigtige beslutninger.  Der er rigtig mange beslutninger, der skal tages, inden der overhovedet er taget et eneste spadestik til huset. Og her er det godt at kunne rådføre sig med folk, der har erfaring, så man fx ikke ender med en bruseniche, der er for smal.

- Hvid er ikke bare hvid. Som malermester har jeg oplevet mange vælge en forkert hvid farve. Men den hvide farve skal vælges ud fra lyset, rummets størrelse og de ting, der er i rummet. Ellers risikerer du, at den bliver for mørk, kold, lys eller sågar gullig.

Carport og skur tænkt ind fra start

På husets facade har arkitekt Rasmus Skaarup leget med et usædvanligt materialemiks: Sorte, bølgende sinusplader i coated stål, der bliver brudt af mindre flader og detaljer af lærketræ.

- Det er de samme plader, der er på Netto-butikker, men sat sammen med lærketræ, giver det et helt andet udtryk. Det er en virkelig god ide, og så er de billige, vedligeholdelsesfrie og nemme at udskifte, siger Sune Dupont, der på den måde slipper for også at male og istandsætte, når han endelig holder fri i sit sommerhus.

Taget, der er beklædt med tagpap, falder i højden mod vejen og ned over et skur og carporten. Ligesom husets bagmur i lærketræ fortsætter ud på hver side af huset som ekstra afskærmning mod haven og som afdækning af skraldespande.

- Det er en kæmpe kvalitet, at carport, skur og skraldespande er tænkt ind i huset fra start. På den måde risikerer vi ikke at ende med at lave hovsaløsninger, som man ser hos mange andre, hvor de lige har været i Silvan og købe et eller andet, der ikke passer ind, siger Sune Dupont, der generelt er imponeret over Rasmus Skaarups sans for funktioner og hele helheden i boligen.

- Men det bedste ved et arkitekttegnet hus er, at der ikke findes andre magen til, tilføjer Sune Dupont.

Rasmus Skaarup

Rasmus Skaarup