Boligreportage
Boligreportage
Når en trappe er nøglen til at samle 2 lejligheder
Morten Dalsgaard og Dina Lie Nielsen har skabt sig et lille byhus på Frederiksberg med både have og altan ved at lægge to lejligheder vertikalt sammen. Som arkitekt har Morten Dalsgaard selv tegnet den trappe, der binder det hele sammen til ét hjem.
Af: Kirsten Marie Juel Jensen
Foto: Christina Kayser Onsgaard
Mere plads og drømmen om en villa på Frederiksberg førte Morten Dalsgaard og Dina Lie Nielsen ind i et byggeprojekt lidt ud over det sædvanlige. Parret har nemlig lagt to 2-værelseslejligheder vertikalt sammen og fået en 108 kvadratmeter stor lejlighed fordelt på 2 etager – med altan for oven og have forneden.
- Dina og jeg havde hver vores lejlighed, da vi ville flytte sammen. Vi udlejede dem begge og lejede i stedet en større. En dag opdagede jeg ved en tilfældighed, at stuelejligheden under Dinas førstesalslejlighed på Frederiksberg var til salg, og straks øjnede jeg mulighederne i at lægge de to lejligheder sammen og dermed skabe en slags byhus, forklarer Morten Dalsgaard, der er arkitekt hos m4 arkitekter og medlem af Danske BoligArkitekter.
Når nu midlerne ikke var til drømmevillaen på Frederiksberg, var ideen købt på stedet af kæresten Dina, som er læge.
Når man vil købe en ekstra lejlighed med henblik på at lægge den sammen med en anden, er det altid en god idé at få rådgivning fra en arkitekt. For at få den rette planløsning – men i første omgang også for at få hjælp til hele myndighedsprocessen.
- Hvis man vil lægge to ejerlejligheder sammen, skal man søge en juridisk og byggeteknisk tilladelse hos kommunen. Men husk også at tjekke vedtægterne i ejerforeningen. Hvis det er to andelslejligheder, det drejer sig om, skal man altid konsultere med vedtægterne og bestyrelsen i andelsforeningen. Det vidste jeg, fordi jeg er vant til at rådgive om det, forklarer han og understreger pointen:
-Og netop derfor er det en rigtig god idé at få professionel rådgivning, inden man lægger pengene på bordet til lejligheden. Så man er sikker på, at sammenlægningen faktisk kan realiseres, siger Morten Dalsgaard.
Trappen har været nøglen til hele det her projekt. Derfor har jeg selv tegnet den og fået et trappefirma til at producere den specielt til os.
FAKTA OM OMBYGNINGEN
Familien fik: sammenlagt to 2-værelseslejligheder på hver 54 m2 til en 2-plans lejlighed på 108 m2 med altan og udgang til have. Derudover ny indvendig trappe i specialdesign, nedlæggelse af køkken, og nyt gulv i soveværelse.
Byggepris: Cirka 500.000 kr. inkl. arkitekthonorar.
Når han som arkitekt skal rådgive andre om planløsninger i lejligheder i 2 etager, beder han dem altid om at overveje deres bevægelsesmønstre og tænke over, hvilken indretning der vil være mest praktisk for netop dem.
- Jeg havde de samme drøftelser med min kæreste, så vi kunne få lavet den mest praktiske fordeling af rummene. Vi talte også om at have stuen ovenpå, men så tror jeg ikke, vi havde fået brugt den. Nu er vi glade for, at alle opholdsrum er nedenunder. Og samtidig er det fedt for de store børn, at de kan gå op på deres værelser med deres venner, så de nærmest har en etage for sig selv deroppe, siger Morten Dalsgaard.
Morten Dalsgaard vidste, at byggetilladelsen var meget realistisk at få fra kommunen. Og ejerforeningen havde ingen særlige regler om det. Så han og Dina Lie Nielsen sprang ud i at købe stuelejligheden og søgte derefter om byggetilladelsen, som de også fik.
Og så gik de i gang med de 2 helt store udfordringer, når man skal lægge 2 lejligheder sammen vertikalt: Hvor skal trappen være? Og hvordan skal planløsningen se ud?
- Den tidligere ejer af stuelejligheden havde istandsat køkkenet og lavet nyt badeværelse. Så dem beholdt vi som udgangspunkt, fordi det er dyre rum at lave om. Vi besluttede i stedet at lave opholdsstue og spisestue nedenunder, og så rev vi det gamle køkken ned på 1. sal, så der kun var soveværelser deroppe, forklarer Morten Dalsgaard.
Jeg vil virkelig anbefale, at man har en arkitekt til at hjælpe sig med at vælge den rigtige løsning. For trappen bliver nærmest et altdominerende møbel, som man skal se på og bruge hver dag.
Udover planløsningen var trappen det helt centrale projekt i sammenlægningen af lejlighederne.
- Trappen har været nøglen til hele det her projekt. Derfor har jeg selv tegnet den og fået et trappefirma til at producere den specielt til os. For vi ville gerne have en spindeltrappe, som fyldte mindst muligt. Og så ville vi have den til at gå fra opholdsstuen nedenunder og op i forældresoveværelset, hvor vi på sigt har mulighed for at sætte en skillevæg op, så soveværelset bliver lukket af, siger Morten Dalsgaard.
Man kan købe færdigproducerede trapper i mange byggemarkeder og hos trappefirmaer. Men rådet fra Morten Dalsgaard lyder, at det er en god idé at tænke sig rigtig godt om, før man vælger trappe.
- Jeg vil virkelig anbefale, at man har en arkitekt til at hjælpe sig med at vælge den rigtige løsning. For trappen bliver nærmest et altdominerende møbel, som man skal se på og bruge hver dag. Så jeg vil mene, det betaler sig at bruge lidt ekstra penge på den, siger han.
Hans egen trappe er faktisk blevet hans yndlingsdetalje i lejligheden.
- Hele udformningen af trappen, og hvor lys og let den er i rummet, og hvordan den møder væggen, fungerer bare rigtig godt, siger han.
Sådan vælger du trappe
- Overvej placeringen og gennemtænk nøje familiens bevægelsesmønstre.
- Tænk over, hvor du vil stige på og af trappen – i hvilken retning, trinene skal vende eller dreje.
- Besøg trappeudstillinger – og lad dig inspirere hos venner og bekendte.
- Tegn trappens omrids med kridt på dit gulv eller klip en skabelon, så du får en fornemmelse af, hvor meget den vil fylde i rummet.
- Søg rådgivning hos en arkitekt, hvis du mangler overblik og ideer.
Tjekliste til sammenlægning
- Søg tilladelse hos kommunen:
Ifølge Boligreguleringsloven, skal kommunen altid give dig tilladelse til at sammenlægge lejligheder, hvis det samlede areal af de to lejligheder ikke overstiger 130 m2. Men du skal altid søge om tilladelse til det hos kommunen.
- Få dispensation til større lejligheder:
I både Københavns, Frederiksberg, Aarhus, Aalborg og Odense kan du få dispensation til at lægge lejligheder sammen med et samlet areal på 150-180 m2. Tjek de enkelte kommuners hjemmesider for de specifikke regler for dispensation.
- Tjek vedtæger i andelsforening eller ejerforening:
For andelsboliger gælder det, at du udover en byggetilladelse fra kommunen også skal have en tilladelse fra andelsforeningen til at sammenlægge lejligheder. Hvis andelsforeningen har forbudt sammenlægninger, er det det, som gælder. I ejerforeninger er der som regel ingen særlige vedtægter om sammenlægninger – men tjek for en god ordens skyld.
Arkitekten: Morten Dalsgaard
Morten Lie Dalsgaard
Se relateret indhold
Se også disse projekter
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.