Billedserie

Arkitekternes bedste ideer til sommerhuset

En hyggelig alkove, et køkken skåret helt i træ eller køjer og hemse til alle sommergæsterne. Det er detaljerne og arkitektens gennemtænkte ideer, der gør hele forskellen. Se med her, og bliv inspireret til din sommerbolig.

Kassesofa i ét med stuen

Indbyggede møbler giver en bedre udnyttelse af pladsen i et sommerhus og det er samtidig en praktisk løsning, der letter rengøringen. Sommerhuset her er tegnet af arkitekt Lotte Elkiær, der ved at bruge douglasgran på vægge, gulve og indbygget inventar skaber et visuelt  sammenhængede rumforløb. Det pyramideformede loft giver himmelkig og masser af dagslys i stuen. 

Hvidevarer gemt af vejen

Eltavle, køleskab og vaskemaskine er installationer, der hører det moderne sommerhus til, men som man helst vil undgå at have stående fremme. I arkitekt Julie Reinaus eget sommerhus er installationerne bygget diskret ind i en skabsvæg mellem køkken og opholdsrum. Skabsvæggen rummer også en hyggelig siddeniche, hvor familien kan slappe af og nyde udsigten til en lille atriumgård.  

Køjerum med skræddersyet seng

Sommerhuset her af arkitekt Hanne Lind-Bonderup består af to huse – hvoraf det ene fungerer som gæstehus. Gæstehusets soveværelser er små, men funktionelle og vækker minder om traditionelle køjerum i ældre sommerhuse. Væggene er beklædt med birkekrydsfiner og de specialbyggede senge har indbygget opbevaring og en smart sengegavl med plads til mobiltelefonen, bøger og læsebriller.   

Udebruser med indbygget badeforhæng

Sommerhuset her, af arkitekt Lars Bo Poulsen, har en udebruser i direkte forbindelse med badeværelset. Selvom sommerhuset ligger ugenert i klitterne, er det dog rart med privatliv, når man tager et morgenbad eller en hurtig bruser efter strandturen. Derfor er udebadet afskærmet med en trævæg, der ligeledes giver læ mod vestenvinden. To stykker hvid sejldug giver mulighed for at lukke badeområdet helt af.  

Bænk - reol - skrivebord

Smukke detaljer og unikke indretningsløsninger gør ferielivet i dette generationssommerhus af arkitekt Lotte Elkiær til en særlig oplevelse. Sommerhuset er fyldt med arkitekttegnet inventar blandt andet her i det hyggelige arbejdsværelse, hvor en siddeniche ved vinduet smelter sammen med reolen og skrivebordet. Arbejdsværelset er indrettet som et minirefugium, der giver plads til fordybelse og mulighed for at passe hjemmearbejdet fra sommerhuset. Vægge, lofter, gulve og inventar er udført i asketræ, mens sommerhusets udvendige beklædning er cedertræ. 

Skabskøkken i asketræ

Træ indenfor og træ udenfor. Dette må være træelskerens ultimative drøm af et sommerhus. Huset er tegnet af arkitekt Marie Ehlers, og har et interiør helt i træ - også køkkenet, hvor både vægge og køkkenelementer er udført i asketræ.

Alkove med plads til privatlivet

En alkove giver plads til fordybelse og en smule alenetid, uden at man afskærer sig helt fra fællesskabet i opholdsrummet. I en snæver vending kan alkoven bruges som en ekstra soveplads til overnattende gæster. Alkoven her er en del af en større ombygning og nyindretning af et ældre sommerhus fra 1969 udført af arkitekt Kim Pretzmann Olesen. Arkitekten har lagt vægt på at bruge smukke naturmaterialer samt at skabe en sommerbolig med god kontakt til udearealerne. 

Køjerum i to etager

I dette familiesommerhus har arkitekt Lars Bo Poulsen løst udfordringen med gæstesovepladser på snedig vis. Oprindeligt forestillede ejerne sig, at der skulle bygges et anneks med værelser til alle børn og kommende børnebørn. Men i stedet for at udvide sommerhuset med flere kvadratmeter har arkitekten tænkt i kubikmeter og udnyttet rumhøjden, så køjerummene har loft til kip og en indskudt hems. Det giver mulighed for at familierne kan sove sammen med en forældresoveplads nederst og børenene på hemsen.  

Direkte overgang mellem ude- og indekøkken

Fra køkkenet i sommerhuset, af arkitekt Lotte Elkiær, træder man ud på terrassen, hvor aftensolen går ned.

Her er indrettet et enkelt, lille udekøkken i direkte forbindelse med køkkenet. Så skal der ikke så meget til, før man tager udendørsarealerne i brug. Der er nemlig ikke langt til køleskabet, og hvis vejret pludselig skulle slå om, så kan man hurtigt rykke køkkengrej og madvarer indenfor igen.