Tips og råd

Arkitektens råd til sommerhuset

Dit sommerhus skal ikke bare være ”bolig nummer to” men derimod skabe rammerne for noget andet end det liv, du lever til daglig. Det mener arkitekt Marie Fenger Ehlers, der giver sine bedste råd til dit nye sommerhus.

5 gode råd til sommerhuset

  1. Placer huset rigtigt på grunden
  2. Skab rammen om det gode fritidsliv
  3. Vælg materialer, som passer til omgivelserne
  4. Bind inde og ude sammen
  5. Skab gode uderum

1. Placer huset rigtigt på grunden

Det gælder om at få mest muligt ud af omgivelserne. Sørg derfor for at placere huset på grunden, så du får det optimale ud af huset i forhold til udsigten, lysindfald og vindforhold. Hvor har du den bedste udsigt? Hvor vil du gerne sidde på en terrasse i aftensolen? Og hvor vil du gerne have mere afskærmede rum?

Tænk over, hvordan soveværelser og opholdsrum er placeret i forhold til verdenshjørnerne, og overvej, hvor lyset skal komme ind. Når først huset er bygget, er det nemlig svært at lave om på. 

Her er huset placeret tæt på stranden for at få det maksimale ud af udsigten. Med store vinduespartier bliver udsigten indrammet i husets gennemgående opholdsrum. Køkkenet ligger i forlængelse af opholdsrummet, så havudsigten også kan nydes fra køkkenvasken. Huset har to terrasser. Én mod stranden og en mere afskærmet terrasse på modsatte side af huset.  

2. Skab rammen om det gode fritidsliv

Sommerhuset skal danne rammen om et andet liv end det, du lever til daglig. Typisk er sommerhuset mindre, og det gælder derfor om at udnytte den kompakthed og intimitet, der kendetegner det, samtidig med at du skaber rum for dine fritidsaktiviteter.

Når du samarbejder med en arkitekt, så sørg derfor for at fortælle om, hvordan du/I bruger tiden i sommerhuset. Sejler I i kano eller kajak, eller har familien mange cykler, så få lavet nogle lækre udendørs opbevaringsløsninger, der giver plads til det hele og minimerer "rod". Er I vilde med at lave mad udendørs, kan arkitekten tegne rammerne om et godt udekøkken og spiseplads.

Tænk indretningen ind fra starten både inde og ude, og integrér møbler og andet inventar fast i huset, så der bliver skabt rene rum og linjer, og så det begrænsede areal bliver udnyttet til fulde. Når sommerhuset en dag måske skal sælges, vil man typisk sælge det med inventar, og her vil det være en fordel at have indbyggede skabe og faste møbler.

3. Vælg materialer, som passer til omgivelserne

Sørg for at sommerhuset tilpasser sig omgivelserne og passer harmonisk ind. Gå efter varme og naturlige materialer, der hjælper med at skabe en rar og intim stemning og ikke mindst god akustik indendørs. Overvej også at bruge nogle af de samme materialer ude og inde, så der bliver skabt en sammenhæng mellem selve boligen og udearealet. Ved at gentage materialer vil overgangen mellem ude og inde blive mere glidende. 

4. Bind ude og inde sammen

Bind uderum og huset sammen så meget som overhovedet muligt. Det kan du fx gøre ved at åbne et alrum eller opholdsrum ud mod en terrasse ved hjælp af skyde- eller foldedøre. På den måde bliver overgangen mellem ude og inde flydende. Terrassen bliver trukket ind i stuen – og omvendt, og på den måde kommer du tættere på naturen.

5. Skab gode uderum

Sommerhuslivet handler i høj grad om at dyrke udelivet. Derfor er det vigtigt at få skabt nogle gode uderum, som både kan danne ramme om livet i det fri og ikke mindst forlænge årstiderne. Det gælder om at tænke i, hvordan bygningskroppe kan hjælpe med at skabe uderum, hvor man kan sidde i læ, og hvor det er rart at opholde sig. Disse rum kan skabes både ved hjælp af en vinkel på huset, forskudte bygningskroppe, et anneks, læmure eller andre former for afskærmning. Pergolaer kan også bidrage til at afgrænse rum og til at skærme for solens stråler.