Boligreportage

Et helt sommerhus som genbrugt samlesæt

Der skulle bygges puslespil med store brikker, da arkitekt Per Hartwig fik til opgave at transformere en tidligere café til sommerhus. Hvis huset en dag ikke længere skal tjene som sommerhus, kan det hele atter pilles fra hinanden og genbruges på ny.

Det var en usædvanlig opgave, arkitekt Per Hartwig kom på, da han blev bedt om at genopbygge Kim Utzons ikoniske Café Jorden Rundt, som var blevet solgt på auktion som samlesæt – nu blot som sommerhus. Men hele idéen om at skabe bygninger, der kan genbruges, skal vi have mere af, mener arkitekten bag projektet.

– Projektet er måske enestående, men jeg håber, vi kommer til at se flere af den slags. Jeg tror, huset vil stå i mange år fremover, da det er bygget i langtidsholdbare materialer, har en stor herlighedsværdi og er placeret på en meget eftertragtet grund ud til vandet, men når det ikke længere skal tjene som sommerhus, kan det skilles ad og genopføres på ny, siger Per Hartwig, der håber, at flere boligejere og ikke mindst byggevareproducenter vil tænke i løsninger, hvor bygningsdele kan demonteres og samles igen, når nye behov opstår.

Fakta om projektet

Projekt: Bygningen, som oprindelig var en café tegnet af Kim Utzon og stod ved Svanemøllen i det nordlige København, er købt som samlesæt på auktion og blev med hjælp fra arkitekt Per Hartwig genopført. Opgaven var at forvandle den til et sommerhus og samtidig bevare husets oprindelige arkitektur samt at minimere dets energiforbrug.  Efter en byggeperiode på ca. ni måneder var de mange brikker igen samlet til et nyt og lækkert sommerhus for ejerne.

Arkitekt på ombygningen: Per Hartwig

Materialer udvendig: Cirka 80 procent af den oprindelige bygning i træ er blevet genbrugt, og nye materialer valgt ud fra, at de skal matche de eksisterende. Husets oprindelige form er bevaret.  

Materialer indvendig: Huset har gennemgået en renovering indvendigt, hvor der blandt andet er anvendt egetræ i køkkenet og som gulvmateriale for at sikre så lang holdbarhed som muligt.

Energiforbedringer: En luft til vand-varmepumpe varmer huset op, og nye energivenlige ruder har medvirket i at nedbringe energiforbruget. De bidrager desuden med passiv solvarme. 

Per Hartwig efterlyser en renæssance indenfor byggeriet, hvor det i højere grad vil være muligt at bygge i fx moduler som her. Han mener, at det er vigtigt at få plantet den cirkulære bevidsthed hos os alle, så vores materialevalg bliver truffet ud fra en tanke om genanvendelighed – som man gjorde i 1600-1700-tallet, hvor man fx flittigt genanvendte massivt træ fra bygninger, som blev revet ned.

Café Jorden Rundt blev i 2021 udvalgt som et ud af seks byggerier, der var nomineret til Renoverprisen, som er en pris, der hvert år uddeles for at hylde Danmarks bedste renoveringsprojekter. Prisen har en ambition om at give renovering den synlighed og anerkendelse, som disciplinen fortjener.

Per Hartwig

Per Hartwig