Guide

Her kan du bruge træ i dit byggeprojekt

Som byggemateriale er træ fleksibelt og kan bruges på uendelige måder både inde og ude. Og så kan træ i mange tilfælde erstatte langt mere ressourcekrævende materialer i dit byggeprojekt. Her kan du se eksempler på, hvordan du kan bygge med træ på fem overordnede områder.

Som boligejer kan du spare klimaet for betydelige mængder CO2 ved at vælge træ frem for andre traditionelle byggematerialer. Som byggemateriale har træ nemlig et meget lavt klimaaftryk på grund af materialets evne til at optage og lagre CO2 også når det er bundet i dine vægge eller i husets facade. 

Uanset om du benytter træ til store eller små byggeprojekter, handler det om at vælge den rigtige træsort og trætype til formålet – og til dine øjne. En arkitekt kan rådgive dig om hvilke valg, der er de bedste under hensyntagen til funktion og til den arkitektoniske helhed. 

1. Brug træ i konstruktionen og til bærende elementer

Ofte gør du den største forskel for klimaet, når du vælger træ til de dele af huset, som
er usynlige, dvs. bærende konstruktion, vægge, tagkonstruktion og etageadskillelse. Her har beton og stål nemlig været gængse materialer siden midten af forrige århundrede, og de er langt mere ressourcekrævnde materialer i produktionen end træ. Desuden går der meget materiale til de bærende elementer, og derfor er der store gevinster at hente her i form af mindre CO2-aftryk.  

Når du bruger træ til bærende konstruktioner er der naturligvis særlige krav til kvaliteten, da det skal kunne bære og holde formen. Den del er under alle omstændigheder en opgave for en rådgiver, men der er mange muligheder, som ikke kun vil være bæredygtige valg, men også vil bidrage til, at du får en sund bolig.  

 

2. Facade, gavle og tag

Når du bruger træ som materiale til husets facade, gavle eller tag, er der mange aspekter, der spiller ind på valget. Der er de æstetiske præferencer i forhold til træsorter, farver og teksturer, og dernæst er der de funktionelle, som er afgørende. Det er nemlig vigtigt at vælge træ, som kan modstå vejrliget, råd og svamp, og som eventuelt kan genbruges, når det har udtjent sin funktion. Til taget er træspån et oplagt valg. 

 

Læs mere om materialevalg og kombinationen af træ med andre materialer i boligreportagen om den sorte lade i skoven her.

Skal du bygge til, er træ ofte et godt valg. Dels er det som materiale fleksibelt at arbejde med, og dels kan naturligt eller malet træ være flot som kontrast til fx mursten eller pudsede facader. En tilbygning kan skabe mulighed for nye uderum, og med en facader i træ kan du få en smuk overgang fra bolig til have og terrasse.
 

4. Bygninger og inventar i uderummet

Brug træ til terrassen og til småbygninger som carport, skur, legehus samt til hegn og indbygget inventar som fx bænke og siddenicher. Træ er et jordnært og imødekommende materiale, som kan skabe harmoniske overgange imellem bolig, terrasse og have.

Udfordringen ved at bruge træ udendørs er, at træ som bekendt er nedbrydeligt. I det nordiske vejr, hvor især vand/fugt er en faktor, er det noget, man må tage højde for i både materialevalg og udformning. Træet må aldrig have direkte jordkontakt, men derudover er der mange arkitektoniske løsninger, der kan forlænge dets levetid, bl.a. udhæng, der hjælper med at holde træet tørt.

5. Indbygget inventar

Som byggemateriale indvendigt i boligen giver træ en bred vifte af muligheder til arkitekten for at lave tilpassede og elegante løsninger. Du kan fx få tegnet indbyggede siddemøbler og siddenicher i køkken, stue, gang eller værelser eller reoler og skabe, som udnytter pladsen optimalt og samtidig tilfører et arkitektonisk særpræg i boligen.

Udover at indbygget inventar er pladsoptimerende, mindsker det også behovet for
indkøb af nye møbler. Endelig er træ med sin farve, struktur og linjer et materiale, som tilfører varme, sanselighed og spændende overflader og bidrager til en behagelig akustik. 

5 gode trætyper til dit byggeprojekt

  1. Douglasgran er lyst og nordisk og egner sig godt til store flader som gulve og lofter. Gran bliver også brugt i stort omfang til bjælker, søjler og lægter.
  2. Cedertræ indeholder store mængder af stoffet fenol, som gør det modstandsdygtigt over for råd og svamp. Derfor er træet egnet til  udvendig brug, hvor det patinerer i en sølvgrå tone. 
  3. Eg er modstandsdygtigt over for svamp og insekter og derfor godt at bruge  ude men også indendørs til gulve og inventar. 
  4. Varmebehandlet træ er imprægneret med overskudsmateriale fra fx sukkerørsproduktion. Det gør træet mere holdbart, formstabilt og  modstandsdygtigt over for vand og svampe. Træet er derfor egnet til  badeværelsesbeklædninger samt til udendørs brug.
  5. CLT er krydslamineret træ, som skal nævnes her, fordi det er konstruktionstræ, der har en enorm styrke, er nemt at montere og udnytter resttræ i produktionen.