Billedserie

Små sommerhuse til stor glæde

Sommerhuset er et sted, hvor du skal slappe af, nyde livet og bruge mindst mulig tid på at arbejde og gøre rent. Så hvad er luksus og vejen til glæde i sommerhuset? Ikke nødvendigvis mange kvadratmeter i hvert fald. Kig med her, hvor vi har samlet 11 bud på sommerhuse på mellem 54 og 95 kvadratmeter.

Kompakt sommerhus med gavlvindue til kip

Sommerhuset her er på 71 kvadratmeter og er med kun et enkelt soveværelse designet til et par, men har plads til gæster i et tilhørende anneks. For at opnå et funktionelt og behageligt hus, er de centrale funktioner, køkken, spiseplads og sofaarrangement, samlet i et lyst og åbent rum med store vinduespartier mod haven. De store vinduer får rummet til at virke større, end det er. Ydermere fordi dagslyset reflekteres på de lyse overflader på både møbler, vægge, lofter og gulve.

Sommerhuset er tilpasset grunden og naturen, og naturen har også inspireret arkitekten og ejerne til valg af materialer og farver. Den udvendige beklædning er i cedertræ, og vinduer og døre er grønne.

Omkring huset er der en stor terrasse med kroge, indhak og delvis overdækning af en pergola. Det bidrager til en følelse af god plads i nærhed til naturen. 

 

Lille hus med storslået udsigt

I Vestjylland, hævet på en bakke over Limfjorden, ligger dette lille sommerhus. Udsigten over bakkerne og Limfjorden er imponerende og er blevet udnyttet optimalt i sommerhusets udformning og indretning. Via store glaspartier opnås god kontakt mellem ude- og indearealer. Det lille og kompakte sommerhus virker dermed større, og indpasningen til det omgivende landskab udnyttes flot.

Facadebeklædningen er i cedertræ, som indfinder sig diskret i omgivelserne. Den lodrette skorsten i teglsten fremhæver de vandrette linjer i sommerhuset. Et lille niveauspring indenfor, afgrænser husets rum og får det på den måde til at føles større.  

"Svævende" sommerhus på skrånende skovgrund

Dette sommerhus er bygget på en stærkt skrånende grund i Asserbo, og udover at ejerne ønskede et relativt lille hus – huset er på 90 kvadratmeter – så var det en ambition fra deres og arkitektens side, at huset skulle røre så lidt ved grunden som muligt, og at der ikke måtte fældes nogen træer.  

Huset består af fire træbokse, som skyder sig ud over bakken og alene er båret af tynde, sorte stålsøjler, som er støbt ned i skovbunden. Det betyder, at der er luft under tre af boksene, og at skovbunden får lov at fortsætte ind under huset. Tre af de fire træbokse hænger sammen i én figur, og den fjerde, et redskabsskur, er fritliggende og er planlagt, så den på længere sigt kan bindes sammen med hovedhuset via en pergola. 

Alle tre bokse i hovedhuset har et stort fast glasparti i hver ende, som lader udsigten til den omkringliggende skov brage ind gennem vinduerne. I sommerhuset er der blevet plads til en entré, køkken-alrum og stue i to niveauer, der følger faldet på grunden, badeværelse, gæsteværelse/kontor samt soveværelse. Der er kun to skydedøre i huset. Resten er åbent og kan dermed bruges ret fleksibelt som både sommerhus og arbejdsplads.

Opholdsrummet fortsætter ud på terrassen

Med dette nybyggede sommerhus var det et ønske fra ejerne, at huset skulle være lille, hyggeligt og med god kontakt til naturen og til uderum. Huset ligger i udkanten af Blåbjerg Plantage på en gammel sommerhusgrund. 

Huset kan åbnes op til begge sider med dobbeltdøre, og til den ene side udvider det opholdsarealet ud på en stor træterrasse, som er afgrænset af et lille anneks med gæsteværelse og et skur. De små bygninger og en lille vinkel på hovedhuset danner til sammen mange små solkroge. 

Nedrivningstruet landhus forvandlet til charmerende sommerhus

Dette gamle landhus fra 1870 stod til nedrivning, men blev heldigvis fundet af arkitekt Marie Fenger Ehlers, som med ihærdig og nænsom hånd har renoveret det og gjort det til sit og familiens sommerhus.

Bæredygtighed har været en gennemgående tanke igennem hele renoveringen. Alt, hvad der kunne bevares, er bevaret og passet godt på, og alt, hvad der er tilført af nyt, er enten genbrug eller materialer, som var tilgængelige lokalt. 

Huset er på 78 kvadratmeter fordelt på en stue med spiseplads, tre små værelser, gang, køkken og bad. Badeværelset er indrettet i en tidligere stald.  

60 m2 på smal grund i første klitrække

Huset her er oprindeligt et typesommerhus fra 1995, som i 2022 med hjælp fra arkitekt Jan Smidt Andreasen har fået en ny tilbygning, et udhus og optimerede uderum. Selv med den nye tilbygning, som rummer en lille entré og et opbevaringsrum, løber størrelsen på huset kun op i 60 kvadratmeter. 

Udover at løse nogle funktionelle behov for ejerne en bedre ankomst til huset og plads til sko, overtøj med mere så har ombygningen også tilført huset en arkitektonisk transformation, som har givet huset et mere skarpskåret og nutidigt formsprog.

Sommerhuset ligger på en smal grund helt ned til vandet, og med ombygningen har ejerne fået bedre udnyttelse af uderummet med bedre muligheder for at sidde i læ.

Inbyggede opbevaringsløsninger i ombygget sommerhus

I sommerhuset fra 1962 i den gamle del af Kulhuse var planløsningen helt klassisk med mange små rum og mange døre, og det var ikke længere optimalt i forhold til familiens behov. De ønskede sig mere opholdsareal og mere åbne forbindelser i huset.

Med respekt for historien og de originale detaljer har huset med hjælp fra arkitekt Nanna Kley fået et bedre flow og et mere tidssvarende udtryk. Der er nu åben forbindelse imellem entré, køkken og stue, som tidligere var adskilt i tre separate rum, og stuen er blevet gjort større ved at tage en bid af soveværelset. 

Pladsen i det lille hus er udnyttet optimalt med indbyggede opbevaringsløsninger i form af skabe, reoler og indbyggede siddemøbler med opbevaring under sædet. 

Sommerhusets svar på schweizerkniven

På trods af et grundplan på kun 54 kvadratmeter er huset designet til at rumme to familier. Med en balance mellem privatlivets fred og behovet for at maksimere opholdsarealerne kan de to soveområder fungere som perfekte steder at trække sig tilbage med fælles badeværelse og private indgange. Strategien har været at designe rum og interiør med multifunktioner, der kan foldes ind og ud afhængigt af situationen og efterlader indtrykket af en levende schweizerkniv.

Udendørsrummet er designet, så de omhyggeligt placerede terrasser af træ forbinder inde og ude. Overgangen mellem huset og klitterne opblødes af omkringliggende terrasser med indbyggede bænke, marehalm og en indbygget trappe, der fører til den tilstødende strand.

Sommerhuset er bygget på fundamentet af et originalt hus. På grund af bevarelsesrestriktioner knyttet til den unikke placering blev sommerhuset designet til at overholde den oprindelige geometri. Projektet vandt Skagen Byfonds pris i 2015.

Udsigten i fokus i sommerhuset på bakken

Træsommerhuset er bygget på en stærkt skrånende udsigtsgrund, og den beliggenhed har formet huset. Dels er huset aflangt for at give mulighed store vinduespartier mod udsigten, og dels er terrassen bygget i flere niveauer, så der er flere udendørs opholdsrum og siddepladser. 

I det forholdsvis lille sommerhus på 95 kvadratmeter er åbenheden mod udsigten medvirkende til, at huset føles større, end det er. Og det er ikke bare fra husets primære opholdsrum, at udsigten er sikret, for allerede ved ankomsten er kigget over havet sat i scene igennem hoveddøren i glas. Transparensen bidrager til at få huset til at føles lyst og rummeligt. 

Sommerhuset er bygget i træ med fokus på bæredygtige løsninger. Bl.a. er der brugt Genwood, og huset er opført på skruefundament.

Afslappet, familie- og budgetvenligt

Sommerhuset på bare 80 kvadratmeter bliver delt af to børnefamilier, så udgangspunktet for løsningen af dette hus har været familievenlige løsninger, et beskyttet uderum samt et stramt budget.

Planen er disponeret som et vinkelhus, hvor der i den ene længe er en lille soveafdeling med to soveværelser, et køjeværelse og et badeværelse. Den anden længe huser køkken og opholdsafdeling. Opholdsrummet er gennemlyst og kan åbnes til terrassen via skydedøre. Terrassen mod vest, der ligger beskyttet imellem de to længer, fungerer som en multifunktionel zone, med indgangsparti, plads til grill samt et større overdækket hyggeområde. På østsiden af huset er der med direkte adgang fra badeværelset et udebrusområde.

Indvendigt fremstår sommerhuset med vægge af krydsfinérsplader, hvorimod loftet er udført af naturfarvet træbetonplader, for at opnå en god akustik. Gulvet er af fibercement der er nemt at rengøre for sand mm., og indbyggede møbler i krydsfinér optimerer pladsen til opbevaring og bidrager samtidig til en hyggelig og afslappet atmosfære.

Synes stort, men skinnet bedrager

Ved første øjekast ser huset voluminøst ud på grund af den høje og aflange facade med glaspartier, men når man kommer indenfor, vil man opleve, at huset faktisk har en overskuelig størrelse på ca. 95 kvadratmeter, at det ikke er særlig dybt, og at taget har en hældning, som åbner rummet og gør det større imod haven.

For at udnytte de tilgængelige kvadratmeter optimalt har arkitekt Nanna Bering blandt andet lagt alle værelser, så de har direkte adgang til sommerhusets fællesrum med køkken, stue og spiseplads. På den måde sparer ejerne på kvadratmeter til gangarealer og andre uudnyttede eller ineffektive arealer. 

Lysindfaldet er ydermere med til at skabe luft og rumfølelse i huset. De meget markante ovenlysvinduer giver flotte kig til himmel og trækroner og skaber fornemmelsen af en lysning i midten af huset, når sollyset kaster skygger ned på bagvæggen.