Se hele projektet her
Tips og råd
Arkitektens råd til uderum
Arkitekt Stig Ørum Christensen fra Novaform Arkitekterne har anlagt mange haver og uderum gennem årene i forbindelse med om- eller nybyggeri. Her fortæller han dig sine bedste tips til uderum.
Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Pia Enghild , mfl.
Opdateret:
5 gode råd til dit uderum
- Gå på opdagelse i din have
- Lav en plantegning over haven
- Tænk i flere niveauer
- Hav respekt for en allerede anlagt have
- Tænk i årstider
1. Gå på opdagelse i din have
Du skal have lyst til at gå på opdagelse i din have, ligesom i en gammel by med små krogede gader. En have, du kan få et overblik over ved første kig, bliver nemt kedelig. Det gælder derfor om at skabe rum og oplevelser. Plant fx nogle klatreplanter op ad et espalier, og dan en allé, du skal gå igennem på vej hen til din køkkenhave. Du kan også lægge trædesten, der leder dig hen til et stort rosenbed, hvor du kan drikke din eftermiddagskaffe eller bygge et orangeri, hvor du kan slappe af i grønne omgivelser.
2. Lav en plantegning over haven
Tænk over din haves rum, på samme måde som du gør med dit hus. Du er garanteret helt klar på, hvilke rum din bolig skal bestå af i forhold til dine behov og ønsker. Men de fleste tænker bare, at de skal have en dejlige grøn have og overvejer ikke rum og funktioner her. Lav en plantegning over din have på samme måde som over dit hus med de rum, du kunne tænke dig. Måske er det en køkkenhave, en spisekrog, en boldbane og en bålplads, hvor hele familien kan samles. Eller en aflukket gård til din hund, som jeg engang havde nogle kunder, der ønskede.
3. Tænk i flere niveauer
Et vellykket uderum rundt om et nybygget hus starter med at løsne op i jorden og tilføje noget nyt muldjord, efter store maskiner over længere tid har komprimeret jorden. Herudover skal du tænke i niveauer og ikke købe 100 bøgehække i samme højde, men blande dem med nogle højere og mere udvoksede buske. Det vil skabe liv og nogle langt mere spændende rum. Tænk generelt i tre niveauer, så du husker bunddække nederst, herefter stauder og til sidst buske og træer.
4. Hav respekt for en allerede anlagt have
Er du flyttet ind i et hus med en allerede anlagt have, så lær din have at kende, og lav ikke noget om, minimum et år efter du er flyttet ind. På den måde har du set alle planterne blomstre og ved, hvad der gemmer sig. Ligesom du vil kende solens gang over haven, dine egne gangbaner samt de gode spots. Først her har du viden nok til, hvad du kan fjerne. Det er hurtigt at fjerne en plante, men det tager mange år for en plante at vokse op.
5. Tænk i årstider
Tænk i årstider, når du vælger planter, så der er noget pænt at kigge på året rundt. Mange boligejere vil gerne have rododendron, men den blomstrer to uger, og så er den kedelig resten af året, hvorimod en dansk plante som hyld starter med smukke skærmblomster, der senere bliver til flotte bær, som fuglene, insekter og du selv kan spise. Vælg generelt danske planter. De passer bedst ind i en dansk have og til det danske klima.
Se relateret indhold
Se også disse projekter
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.