Projekt

Til- og ombygning forvandlede træt hus til byvilla for to

  • Optimal udnyttelse af dagslys
  • Optimal udnyttelse af m2
  • Æstetisk sammenhæng

Et par, hvis børn var flyttet hjemmefra, ønskede igen at bo midt i byen, og havde derfor købt et lille og ret slidt hus med et boligareal på kun 62 kvm. Egentlig syntes de ikke videre godt om huset, men beliggenheden og grunden var helt ideel: i et stille område med ældre villaer, med sin egen have, og samtidig helt tæt på bymidten. De ønskede inden indflytning at bygge om og udvide, så huset kunne blive en tidssvarende og komfortabel bolig for to med plads til gæster.

En undersøgelse af grundens muligheder viste, at huset inden for matriklens byggeret kunne udvides med yderligere 54 kvm, så det samlede boligareal ville blive 116 kvm.

I den færdige løsning er boligens fælles del - køkken, spiseplads og stue - samlet i ét rum i en langstrakt tilbygning langs grundens nordlige naboskel. Herved dannes et syd-vest vendt, beskyttet (gård-)haverum mellem den nye og den gamle del af huset. En stor foldedør med mere end fem meter fri åbning skaber kontakt mellem inde og ude.

Det gamle hus er blevet til den private del af boligen. Det eksisterende køkken, badeværelse og de indvendige trapper blev fjernet, lige som flere vægge og hele gulvet. I den nye opbygning indeholder huset nu kontor med adgang fra den nye indgang, et soveværelse med udgang til terrassen, et stort skabsrum/påklædningsværelse med dagslys samt et nyt, stort badeværelse med ekstra stort bruseområde.

En ny placering af husets interne trappe og ændringer ved indgangen har givet huset forskudte planer, som dels inddrager kælderen mere aktivt i boligen, dels markerer sammenhængen mellem gammelt og nyt (privat og fælles). Den gamle indgangsdør blev taget ud, og åbningen blev i stedet brugt til et flot, stort vindue over trappen.

Fra kontoret over trappen er der et langt kig gennem trapperum og tilbygning hele vejen ud i haven. Den store dimension i det lille hus får boligen til at virke stor og luftig.

Udvendigt er tilbygningens træbeklædning todelt. På den nedre del er brugt grove, brede, vandretliggende brædder lige som på det eksisterende hus, så der skabes sammenhæng mellem nyt og gammelt. På den øvre del er brugt en smallere, lodret liste, der giver en mere møbelagtig finish på facaden.

Bæredygtige tiltag

Dagslys/passiv solvarme

Rådgivning omfattede

  • Kontakt og idé
  • Skitseforslag
  • Myndighedsprojekt
  • Projektering

Om beregning af priserne

To tilsyneladende ens projekter kan kræve helt forskellig rådgivning og materialer, og dermed have to forskellige slutpriser.

Priserne som bliver vist på siden kan af samme årsag ikke betragtes som endelige, men udelukkende som et udtryk for omkostningerne til netop denne sag.

Du bør derfor altid tale om økonomien i netop dit projekt, med den arkitekt, du er i dialog med.

Anders Brix