Boligreportage

Nye kvadratmeter til det lille hus

Familien på fire havde boet en årrække i deres elskede lille hus før de besluttede sig for at bygge til. De ønskede nye rumlige oplevelser med lys og luft, uden at det ville gå ud over nærheden. Den udfordring tog boligarkitekterne hos 2r Arkitekter op, og resultatet blev bedre end forventet.

Sneen faldt lige så stille uden for vinduerne, da Malene, Jonas og deres to børn, Carl og August, besøgte deres hus for første gang i 2012. De faldt pladask for udsigten til naturen, og så et lyst potentiale i det lille mørke hus. 

Huset på bare 84 kvm fra 1959 er bygget af gode materialer og havde en nærhed, der betød meget for småbørnsfamilien. Gennem en årrække har familien renoveret huset indenfor de eksisterende rammer, før de besluttede sig for at bygge til. Målet med tilbygningen var at få forældresoveværelset op fra kælderen, og skabe mere plads til samvær og gæster, uden at miste nærværet. 

Selvom Malene selv er uddannet arkitekt, arbejder hun indenfor design og udvikling. Derfor valgte hun at kontakte en tegnestue, der er specialiseret i boligarkitektur. Det blev 2R Arkitekter, hvor arkitekterne Rasmus Skaarup og Rasmus Frimer Andersen tog udfordringen op.

En af de første dilemmaer, der blev taget op rundt om bordet, var, hvor de skulle placere tilbygningen. Mange ville måske have placeret den på husets oprindelige terrasse, der vender helt rigtigt i forhold til solen, men ifølge arkitekterne skal man ikke ødelægge noget, der allerede fungerer godt.

– Man har det med at ville bygge til på det mest attraktive sted på grunden. Men så fjerner man også dét, der er attraktivt ved det oprindelige hus. Hvis du tager noget for at tilføje noget andet, har du ikke fået mere, siger arkitekt Rasmus Frimer Andersen. 
Derfor var det meget vigtigt for både arkitekterne og boligejerne at bevare den gamle terrasse. I stedet har de valgt at placere tilbygningen i baghaven mod nord, som et lodret rektangel for enden af det aflange hus. Tilbygningen følger grundens hældning, og ligger dermed et niveau under det oprindelige køkkenalrum. Den rummer både en stor stue med højt til loftet og adgang til begge terrasser, og en hel forældreafdeling med soveværelse, bad og en lille hems.

Ifølge arkitekterne er det vigtigt at du tager udgangspunkt i, hvad dit oprindelige hus allerede har, når du skal bygge til. På den måde finder du ud af, hvad det mangler.
– Det var efter grundig analyse og interview af boligejerne, at vi fandt ud af, hvad de savner. Det lille hus havde en fantastisk udsigt, der ikke blev udnyttet, og der manglede store rum. Det krævede noget andet end at fortsætte den stil, der allerede var. Vi ville lave rum med stor volumen og gennemsigtighed, siger arkitekt Rasmus Frimer Andersen.

Familien har fået alt hvad de ønskede sig og mere til. Rumligheden i den nye tilbygning er helt anderledes end resten af huset, og skaber gode rammer for nærvær og samvær med gæster. Samtidig har de fået mere lys og luft ind i det oprindelige hus, og udsigten kommer til sin ret. Tilbygningen stjæler ikke fra det oprindelige hus, men tilfører huset lige præcis dét, der manglede. Dét er arkitektur.

Rasmus Skaarup

Rasmus Skaarup