Tips og råd

Tips og råd til snedkerkøkkenet

Et snedkerkøkken er tegnet og udført, så det passer til lige præcis din bolig under hensyntagen til eventuelle dumme rør, skæve hjørner og ukurante mål. Her får du 8 arkitekters bud på snedkerløsninger til køkkenet.

3 fordele ved et snedkerkøkken

  1. Kvalitet, der holder. Snedkerkøkkenet er udført af en håndværker, som tilpasser det til netop dit køkken. Derfor får du nogle gedigne løsninger og materialer, der patinerer smukt og er modstandsdygtige over for brug og slid. 
  2. Funktionel og æstetisk tilpasning. Passer køkkenfirmaernes standardmoduler ikke til dit køkkens mål, eller er der rørføringer eller krinkelkroge, der skal skjules eller rettes ind efter? Snedkerkøkkenet bliver tilpasset, ligesom det også gør, hvis du har helt særlige ønsker i forhold til den visuelle udformning. 
  3. Lækre detaljer.  Med et snedkerkøkken får du flotte håndlavede løsninger som f.eks. fingertappede hjørner, udkårede greb og sommerfuglesamlinger foruden de smukke detaljer, der er i træets årer i sig selv. 

Materialerne i fokus

I et snedkerkøkken bliver materialerne ofte fremhævet, fordi du kan se træets linjer, og hvordan eksempelvis flere låger ved siden af hinanden er skåret ud af den samme træstamme. Til sommerhuset her, som ligger i klitlandskabet ved Hirtshals har arkitekt Charles Bessard tegnet et åbent køkken, hvor flere materialer med et rustikt udtryk spiller sammen med naturen uden for vinduerne: massiv eg, sortbejdset douglasgran og bordplader, vask og stænkplader i bruneret messing.

Tag udgangspunkt i de farver, materialer og teksturer, som du ser i omgivelserne, og som der er i boligen i øvrigt, når du skal planlægge dit nye snedkerkøkken i samarbejde med en arkitekt. Her er køkkenet designet, så det danner en harmonisk midte i det store køkken-alrum, som er kendetegnet ved de synlige bjælker og naturlige materialer kork, som er brugt til lofterne. 

Dette snedkerkøkken er indrettet i en herskabslejlighed, som før en ombygning havde køkken i et af tre på hinanden følgende små rum imod gården. De tre rum er med ombygningen blevet lagt sammen, og det har givet plads til et lyst og åbent køkken med køkken-ø og gode opbevaringsmuligheder, men der var også benspænd i form af rørføringer, der ikke kunne ændres på. Rørene er blandt andet blevet skjult under en indbygget bænk og i højskabe.

Her er et godt råd at trække elementer af herskabslejlighedens klassiske udtryk med ind i det nye køkken, som ejerne ønskede skulle have en moderne og enkel stil. For at skabe balance imellem det nye og det klassiske foreslog arkitekt Julie Trier Brøgger, at der blev snedkereret et stort vitrineskab med kittede ruder, som var det 100 år gammelt.

Få tegnet et køkken med tidløs kvalitet

I dette sommerhus er der valgt et snedkerkøkken i eg for at lægge sig materialemæssigt op ad skoven lige udenfor, og køkkenet er derudover tegnet til at matche stilen fra 50'erne, hvor huset er bygget. Køkkenets formsprog lægger sig på én gang op ad 50'erne, men er samtidig enkelt og moderne. Kombineret med at der er tale om et håndsnedkereret køkken, som er nærmest uopslideligt, har ejerne fået et køkken som holder i mange år frem både funktionelt og æstetisk. 

Arkitekten bag køkkenet er Jørgen Dalgaard, som har vundet en pris for den gennemgående renovering af hele boligen med vægt på langtidsholdbare og bæredygtige materialer. 
 

Bind din boligs rum sammen

Det snedkerlavede køkken har den fordel, at det kan tilpasses til ukurante rum med skæve vinkler, rør og indhak, og med dette køkken var udfordringen, at det skulle indrettes i to sammenlagte rum med mange hjørner til følge. Til at løse opgaven har arkitekt Peter Wedel Wedelsborg udnyttet det snedkerlavede køkkens mulighed for fleksibilitet til fulde og skabt et køkken, der smyger sig organisk omkring væggene.

Netop ved at føre elementer og køkkenborde rundt om hjørnerne er de tidligere adskilte rum blevet bundet sammen, og beboerne bliver nu budt velkommen med bløde og venlige former. Lys, luft og gode opbevaringsløsninger var også blandt ønskerne, og det er løst ved at væggene på vinduessiden er holdt fri for skabe og hylder for at få lyset ind, og på modsatte væg er pladsen udnyttet til opbevaring i højden.  

Lad køkkenet være et visuelt anker i rummet

Fra arbejdspladsen i køkkenet er der panoramaudsigt over fjorden til tre sider. Derfor er snedkerkøkkenet her tegnet, så det danner en bagvæg som modpol til det åbne udsyn. Det giver samtidig mulighed for at udnytte hele højden fra gulv til loft til skabe og opbevaring.

Arkitekt Rasmus Bak har valgt naturligt træ som står i kontrast til bordplade i sten og gulve i beton.

Tag en genvej til snedkerkøkkenet

Til denne renoverede bolig i Brønshøj har arkitekt Anders Lind tegnet et køkken, som er tilpasset til rummet i fuld længde og delvist udført med køkkenmoduler fra Ikea, som har fået fronter og skuffer i snedkerkvalitet fra &Shufl. Hvis du har et køkken, hvor skabe og skuffemoduler med standardmål passer ind, så har du mulighed for at udnytte denne genvej til at få et køkken med snedkerpræg.

Køkkenet er i eg og har et minimalistisk udtryk, da alt inklusive skuffer er gemt væk bag skabslåger. Det enkle udtryk og de lange linjer bliver understreget af en enkelt væghylde i rummets fulde længde.

Fremhæv træets detaljer

Solidt træ og snedkerkvalitet står ikke i modsætning til lys og lethed. Det er dette snedkerkøkken i et moderne og minimalistisk indrettet sommerhus et godt eksempel på. Arkitekten Jesper Korf fra N+P Arkitektur har givet køkkenet en høj sokkel og levnet luft imellem køkkenbordets ender og væggene, og det giver et let og luftigt udtryk. Mellemrummet imellem skufferne bidrager til det lette udtryk.